sábado, 24 de mayo de 2014

TORNAR A COMENÇAR

Tornar a començar una dieta que abandonàrem, tornar a fer esport, tornar a començar amb una vida sense parella, tornar a començar amb una nova feina...També hi ha qui ha de tornar a començar després d'una greu malaltia, de la mort d'un familiar o d'un determinat problema amb la justícia. Com que els humans som tan diferents, tornar a començar és per a uns, un camí de roses i per a altres, un camí d'espines ben esmolades. En el segon cas, ens lesionem amb el llenguatge: "Tot em surt malament" "Sóc un fracassat", "No servisc per a res"... Però la realitat és clara i no en queda una altra que tornar a començar. A més, les persones també tendim a llançar les culpes a l'atzar o a la mala fortuna i és llavors quan ens preguntem per què no tenim mai bona sort. 

La recreació que Albert Camus fa del mite de Sisif ens ve com anell al dit. Sisif desafià els déus i, com a conseqüència d'això, aquests el condemnaren a pujar una pedra molt pesada fins al cim d'una muntanya. Cada vegada que estava a punt de conquerir el seu objectiu, la pedra li queia i havia de repetir l'esforç un altre cop per tal d'aconseguir el seu propòsit. Si ens fixem, no hi ha treball més inútil i dolorós que l'estèril i el desesperançat. És tot just la condemna del protagonista  la mateixa amb què, d'una manera o d'una altra i més prompte que tard, ens retrobem tots i cadascun de nosaltres. El missatge sembla clar: l'absurditat està servida i és el suïcida aquell qui més l'entén; ara, però, cal elegir entre renunciar al que va en contra de la lògica i de la raó o acceptar-ho i reincorporar-nos.

El mateix dia a dia és també un tornar a començar. L'obrer que de bon matí es desperta i treballa sense descans per guanyar-se el jornal; el docent que tots els dies es troba amb la realitat complexa dels alumnes i de les famílies; els metges que cada jorn han de tragar-se les impertinències de pacients concrets... Camus assenyala: "Despertar-se, tramvia, quatre hores d'ofic­ina o de fàbrica; dinar, tram­via, quatre hores de treball; sopar, dormir, i dilluns, dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte al mateix ritme..." Per a molts, malauradament, la rutina és encara més absurda: "casa, casa, atur, casa, atur...". És clar que podem lamentar-nos o fins i tot plorar-li a la mala sort, però encara que això siga natural no és gens constructiu, ja que l'atzar és, a més d'invisible, una força indomable sobre la qual els humans res no podem fer.

A més del victimisme o de l'acceptació, també hi ha qui opta per la resignació, una opció tan moral com qualsevol altra. Imagineu aquell qui després de tanta lluita contra l'alcohol o les drogues decideix llançar la tovallola. L'home major que ha perdut la seua muller i ja no s'esforça ni tan sols per fregir-se un ou o també qui té una malaltia greu i no veu el sentit de seguir les pautes d'un tractament. Però clar, tots nosaltres hem estat domesticats amb allò de "la vida és molt bonica i cal viure-la". Ara bé, si pensem una mica entendrem que, simplement, estem davant d'un eslògan que pretén vendre'ns una realitat molt diferent a la real i que en la pràctica esdevé enormement dura. Resulta comprensible també que molts ens refugiem en la religió i veiem aquesta vida com una prova implacablement cruel per a després, en l'altra, aconseguir recompensa.

De petits, generalment ens convencen -i ens autoconvencem- que als divuit anys serem més feliços. Quan arribem a la majoria d'edat ens adonem que no és tan fàcil i ajornem pujar la pedra per al moment que tinguem una bona feina. Quan som ja adults, som conscients de les peripècies que cal fer per arribar a la fi de mes. Aleshores, tornem a decebre'ns i ens fem creure que ja vindran les vaques grosses. Però, en un tres i no res, ens fem majors i confiem en la jubilació. Mireu com d'enrevessats som que fins i tot a l'època on totes les debilitats estan a flor de pell, encara confiem que aconseguirem una vida més feliç. No sé si sóc pessimista o massa realista, també és veritat que marcar-se objectius i projectar un futur millor ens anima a seguir lluitant en aquesta absurditat humana i tornar a començar. De fet, tampoc està gens malament allò de "cal viure la vida"; això sí, una vida en la qual cadascú faça la seua. Ah, se m'oblidava! Arriba un moment en què ja no podem tornar a començar: és quan el silenci etern tan temut esdevé, en aquesta ocasió, el nostre aliat i ens allibera. 

4 comentarios:

Unknown dijo...

Trist però cert.

Unknown dijo...

És una sensació que tinc sovint. Crec que ens passa a molts però no ho diem en veu alta, perquè cal mostrar la confiança en la vida (tal com dius ens han educat així) i, per tant, quan has de tornar a començar, has d'imbuir-te de la il·lusió d'un futur millor. Però sovint és una disfressa que t'autoimposes, perquè és el que diuen els manuals, mentre que la sensació de l'absurditat de la vida la tens a dins, fent veure que no hi és. Trist però cert. Continuaré esforçant-hi però, ja que el que si s'aconsegueix és que tot sigui més suportable. Gràcies per compartir aquestes reflexions

Nelo dijo...

Sí, costa menys de dir que d’assumir: el Sol ix cada matí, per més llarga que siga la nit. Però és que el Sol eixirà igual cada dia, independentment que ho assumim o no. La vida és una correlació de dies fets, és bàsicament temps! El sentit que tinga depén de les experiències amb què l’omplim, i per això, la desesperació humana rau en no poder controlar-les ni predir-les ni (menys encara) provocar-les al nostre gust. Rectifique: la desesperació rau en saber-ho i pensar-ho. És el preu de ser animals racionals.
No som amos de res puix que no som amos del nostre devenir. Per això els retors no es cansen de dir-nos que som (i serem) pols. La meravella de tot plegat és que, llevat d’algunes excepcions, la majoria tenim el propòsit de reviscolar d’eixa pols (del nostre fracàs) i tornar a començar (a viure) de nou.

Nelo dijo...

Molt bé, Maria. Me n'alegre. Disfressa o no, si t'ajuda a viure, és la teua cuirassa. La vida és eixa "cosa" que protegiren alguns a Auswitch i a altres llocs horribles per més inútil que pareguera. La vida no pot ser absurda. Jo confie en la Natura i crec que tot està perfectament dissenyat o en procés de perfecció. Si la vida que tenim no ens agrada, segurament és perquè la humanitat no aprén (o encara estem dins la caverna).

IMPORTÀNCIA DEL DIÀLEG

La Filosofia mai ens ofereix solucions immediates ni irrevocables. Potser per aquest motiu, molts prefereixen altres camins que siguen m...