martes, 25 de junio de 2013

MISÈRIES DE FACEBOOK

L'altre dia, em cridà l'atenció allò que un amic va penjar al seu mur de Facebook, es tractava d'una imatge d'eixes predisenyades. Concretament deia: "Basta de Morbo en Facebook, compartiendo la foto de un enfermo terminal no ayudas a nadie" La imatge era la d'un nen hospitalitzat sense cabells, amb un goter i una dolça molt perduda. Aparcant la meua part emocional, em vaig plantejar la següent qüestió: Per què li donem al "me gusta" o "compartim" aquestes misèries? Vaig pensar també que les posibles respostes a aquesta qüestió potser contribuïen a una millor comprensió de l'ésser humà.

Davant d'aquest tipus d'imatges, és important recalcar que quan li donem al "me gusta" o "compartim" està clar que no ho fem perquè ens agrade allò que diu el text, sino perquè volem recolçar el nostre amic o conegut. Donar-li al "me gusta" és com un símbol de: "Ací tens un amic que et recolça". Els humans necesitem sentir-nos volguts i açò resultaria imposible si nosaltres no ens mostrarem també amables amb els demés. La humanització és un fenomen recíproc i polsant el "me gusta" o "compartint" aconseguim donar el nostre muscle a qui nosaltres considerem oportú. Ull, també hi ha gent que polsa "me gusta" a tutiplén sobre tot allò que apareix en els murs dels seus amics, supose que aquesta gent pensarà, buscant el bé propi, algo així com "Fes als altres el que vullgues que et facen". Aquesta darrera actitud potser sigui un poc trista, no obstant, és comprensible que en els temps difícils que vivim ens interesse que ens seguesquen i ens coneguen, siga per baixa autoestima o perquè volem potenciar alguna cosa. Quan actuem amb aquesta impulsivitat és normal que, de vegades, ni tan sols allò que estem fomentant amb el nostre "click".

El fet de compartir imatges sobre desgràcies no implica necessàriament un comportament moral, bàsicament per dos motius. El primer motiu és clarament de privacitat. "Compartir" i donar al "me gusta" suposa difondre sense cap consentiment de tal mode que incurrim en una violació de la privacitat. En segon lloc, tots els humans hem visualitzat (en algun moment) la misèria dels altres per a creixer-nos i alçar el cap davant les nostres adversitats. Davant les misèries, moltes persones polsen el "compartir" o el "me gusta" perquè d'aquesta manera, alçen el vol davant els seus obstacles. Es algo així com que necesitem autoafirmar-nos de que no ens va gens malament. No heu sentit mai allò de: "Ai, per ahí el món matant-se i nosaltrres ens queixem per qualsevol xorrada!"

Això de compartir, és de suposar que gran part de les persones ho fan amb bona intenció. I mira per on, La bona intenció o bona voluntat és un dels fonaments de l'acció moral. Així i tot, la "bona voluntat" mai hauria de rebasar la privacitat d'una persona. Els filòsofs també han parlat molt de "la pietat natural", la qual ve a ser un sentiment d'empatia que ens naix quan veiem sofrir els nostres semblants. Ara bé, personalment considere que la pietat o la bona voluntat humana no tenen perquè anar lligades amb la difusió d'imatges a no ser que es busque impresionar. Pretenem impresionar? O solucionar problemes? En situacions tràgiques es necesiten recursos: bons metges, bona cosa de diners i, de vegades, inclús així, no es pot fer absolutament res....Justicia social és el que cal demanar!

Resulta, sino trist almenys preocupant que els humans compartim no importa el que sigui amb la intenció d'aconseguir seguidors i més seguidors al nostre mur. Hem compartit des d'una decapitació a Siria, una imatge de lapidació a Aganistan fins la imatge d'aquest nen malalt de la que parlàvem inicialment...En moltes ocasions, eixe és el problema, volem aconseguir seguidors al preu que sigui. Caldria que ens plantejàrem en quines ocasions el fi justifica els mitjans. Es important tenir clars determinats valors com la llibertat, la dignitat, la igualtat, la intimitat, la privacitat...L'egoisme és fruit d'aquest sistema capitalista que tant de mal està fent-nos. Allò que diu Joan Fuster sobre la televisió és aplicable també a les xarxes: "mireu la televisió però no ho feu obedientment". Jo diria: Utilitzeu el facebook


No hay comentarios:

IMPORTÀNCIA DEL DIÀLEG

La Filosofia mai ens ofereix solucions immediates ni irrevocables. Potser per aquest motiu, molts prefereixen altres camins que siguen m...